Op deze pagina kan je alle nieuwtjes van het Regionaal Landschap Meetjesland volgen
Biodiversiteit is essentieel voor ons overleven en welzijn. Zelf kan je ook je steentje bijdragen door bijvoorbeeld een bloemenweide aan te leggen. Maar wat levert dat nu juist op? Dat willen wij samen met jou ontdekken met het onderzoek Bloei doet Leven.
Lees meerWist je dat bijna 10% van Vlaanderen woestijn is? ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.
Lees meerIn tegenstelling tot de Belg, mochten knotbomen de voorbije maanden wél naar de kapper. Onze knotteams beheerden bijna 200 bomen, dat is iets meer dan vorig jaar. We zorgden ook voor de aanplant van 38 nieuwe exemplaren.
Lees meer‘Natuur en Gezondheid’, dat is het thema waarrond de 16 Regionale Landschappen werken in 2021. We vinden het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.
Lees meerHagen en houtkanten vormen natuurlijke afsluitingen rond tuinen, boerderijen, weiden en boomgaarden. Omdat er vroeger geen prikkeldraad bestond, werden vaak doornstruiken zoals mei- en sleedoorn in de haag geplant. Vandaag worden hagen vooral om het uitzicht en om de natuurwaarde aangeplant. Doordat de economische waarde van houtkanten afnam, nam ook het aantal houtkanten langzaam af.
Lees meerDe meer dan 100 partners van de Belgische beweging #SamenVoorBiodiversiteit roepen op en geven tips om samen met hen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit. Elke m² telt want ook in onze onmiddellijke omgeving kunnen kleinschalige acties een grote impact hebben! Beoogd resultaat: door het creëren van natuurplekjes bijdragen aan een biodiverse en gezonde planeet, waar het heerlijk wonen en leven is. Met de coronacrisis in gedachten een heerlijk vooruitzicht. En je kan er nog leuke prijzen mee winnen ook!
Lees meerHoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor veel Vlaamse regio’s. Van oudsher hebben de meeste boerderijen een (kleine) boomgaard. Hoogstamboomgaarden onderhouden vraagt wel wat kennis, maar is essentieel voor de gezondheid van de bomen. Ook het fruit plukken is niet evident voor iedereen. Maar daar bieden Regionale Landschappen oplossingen voor.
Lees meerPimpampoentje, pi(e)mpompulleken, emelbiestje… Onze symboolsoort voor 2021 kent heel wat benamingen in onze streek, maar wij houden het op lieveheersbeestje.
Lees meerDreven en bomenrijen zijn opvallende landschapselementen die sterk het uitzicht van het landschap bepalen. Dreefbomen onderhouden is niet zo eenvoudig, maar wel erg belangrijk voor de gezondheid van de bomen en de veiligheid voor de mens. Een goed beheerschema kan gemeenten hier zeker bij helpen.
Lees meerIn december hielden we twee webinars rond het thema "De Meetjeslandse Scheldepolder ontleed". De thema's waren de bruine kiekendief, herstel van biodiverse graslanden, de toestand van onze watersystemen en het onstaan en geschiedenis van het Meetjeslandse krekengebied. Je kan de webinars hier opnieuw bekijken.
Lees meerEen bloemenrand oogt niet alleen mooi, maar is een heerlijk buffet voor bijen, vlinders en andere insecten. Op hun beurt profiteren akkervogels van het aanbod aan voedsel (insecten en zaden) en dekking. Regionaal Landschap Meetjesland biedt hiervoor een zaadmengsel aan.
Lees meerIOED Meetjesland organiseerde 2 erfgoedlezingen over 2 boeiende thema’s: archeologie en landschap. Een derde lezing over bouwkunde kon helaas niet doorgaan. Waarvoor worden ijskelders vandaag nog gebruikt? Op welke manier verdween ons natte landschap?
Lees meerIn het Drongengoed in Aalter en Maldegem vinden we een van de laatste grotere populaties kamsalamander in het westen van Oost-Vlaanderen. Dit najaar werd het leefgebied er uitgebreid door de aanleg van een nieuwe poel en de herstelling van twee oude poelen.
Lees meerWist je dat de stad Deinze eigenaar is van één van de grootste boomgaarden in de regio? Deze boomgaard met heel wat interessante fruitvariëten ligt in de Dopershoek in Merendree en is 2,5 ha groot. De straatnaam Dopershoek verwijst trouwens naar de gelijknamige 16de-eeuwse aanhangers van de protestantse stroming.
Lees meerDe Landschapswedstrijd heeft als doel kleinschalige projecten die het Meetjesland versterken op vlak van natuur en landschap te ondersteunen. Laureaten krijgen maximum 2000 euro om hun project uit te werken.
Lees meerOm de laatste populatie geelgorzen in het Meetjesland te helpen plantten Regionaal Landschap Meetjesland en de gemeente Assenede 1700 struikjes aan op de flanken van de brug over de N49 in Oosteeklo. De brug wordt toepasselijk de ‘geelgorsbrug’ genoemd. De actie kadert in het provinciaal soortenbeschermingsproject.
Lees meerNatuurpunt en Partners Meetjesland plantte de voorbije weken zeventien toekomstbomen aan. Toekomstbomen zijn bomen die voldoende ruimte en verzorging krijgen om te kunnen uitgroeien tot monumentale bomen van minstens 100 jaar. Het worden beeldbepalende bomen die de plek allure en karakter geven. Dit project was een van de laureaten van onze Landschapswedstrijd 2019. Natuurpunt en Partners Meetjesland kreeg daarom financiële steun om dit project uit te werken.
Lees meerTegen 2035 telt de ruime regio rond Gent 42.730 extra inwoners. Dat vraagt om ruimtelijke oplossingen. Maar welke zijn dat? En hoe bouw je tegelijk aan een duurzame toekomst?
Lees meerNa het beste jaar ooit heeft de kerkuil zich bijzonder goed weten te handhaven in 2020. In heel Vlaanderen zijn er nu sinds enkele jaren telkens meer dan 1000 broedgevallen (bestaande uit meerdere jongen), waarvan 86 in het Meetjesland.
Lees meerDe start van de maand november luidt naar jaarlijkse traditie ook het knotseizoen in. De Regionale Landschappen en Stadlandschappen doen met de start van het knotseizoen een oproep naar extra vrijwilligers die mee aan het landschap willen werken.
Lees meerOp zondag 18 oktober vond de tweede inspiratiedag Paard in het Landschap plaats, waar een 25-tal paardenhouders coronaproof kennis en kunde omtrent natuurlijke en landschappelijke inkleding van paardenweides kwamen opdoen.
Lees meerHeb jij knotbomen die een knotbeurt kunnen gebruiken, maar heb je er zelf geen tijd voor of weet je niet hoe dit moet?
Lees meerBiodiversiteit is broodnodig voor ons overleven en welzijn. Deze boodschap wordt uitgedragen door de beweging #SamenVoorBiodiversiteit die bestaat uit 75 Belgische organisaties met expertise inzake de biodiversiteitscrisis. De actoren mobiliseren zich om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we bedrijven en beleidsmakers overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.
Lees meerWe nemen je in dit artikel graag mee naar het Meetjeslands landbouwverleden en hoe veranderingen in teelten het landschap hebben beïnvloed. De landbouwtelling van 1846 leert ons één en ander over het landgebruik en het voedselpatroon van de bevolking in de Meetjeslandse zandstreek op het ogenblik dat landbouw zich op een scharnierpunt bevond.
Lees meer2020 bewees tot dusver nog maar eens hoe noodzakelijk groen en natuur zijn in de samenleving. Open landschappen, bossen, natuurgebieden… We trokken massaal de natuur in om tijdens de quarantaine toch buiten te kunnen bewegen en genieten.
Lees meerBewonersplatform Oosteeklo was een van de laureaten van Landschapswedstrijd 2019. Hun project bestaat uit een parking make-over aan de school De Kleine Kameleon.
Lees meerDe Tuin van Heden is een project in Sint-Laureins waar een aan het Leopoldskanaal gelegen idyllisch stukje privéterrein van 1 ha met bosrand wordt omgevormd tot een bijvriendelijke omgeving.
Lees meerHet Coronavirus sloeg ook toe in de organisatie van de MeetjesBAND 2020. De Landelijke Gilde-afdelingen van Kaprijke en Sint-Jan-Bentille hebben dan ook geoordeeld dat het moeilijk zal zijn om de deelnemers hetzelfde fietsevenement aan te bieden op de eerste zondag van augustus. Ze kozen dan ook voor een nieuw initiatief en organiseren een leuke ZOMERzoektocht, waarmee je op eigen tempo en in je eigen ‘bubbel’ het Meetjesland al fietsend kunt ontdekken.
Lees meerDe Bijenwerkgroep Assenede is een van de laureaten van onze Landschapswedstrijd 2019. Ze maken werk van een zogenaamde Weissenseifener Hängekorb, een hangkorf voor honingbijen. In een tweede fase wordt een bijentuin aangelegd.
Lees meer“Biodiversiteit” is een ingewikkeld woord, maar het staat voor iets geweldig moois: de fantastische verscheidenheid van al het leven op onze aardbol, van de microscopisch kleine algen tot de walvissen en olifanten. Biodiversiteit is meer dan de som van alle dieren, planten, paddenstoelen en micro-organismen samen: ze omvat eveneens hun genen en de ecosystemen waarin deze soorten leven.
Lees meerBasisschool De Beuk in Aalter wil de aanwezige natuur op het schooldomein opwaarderen en versterken en de landschapskwaliteit verhogen.
Lees meerVoor de monitoring van kamsalamander worden in het vroegere voorjaar fuiken gezet om zo volwassen dieren op te sporen. In juni en juli is het dan het moment om te kijken of de kamsalamanders een vruchtbaar voorjaar hebben gehad.
Lees meerDe klimaatverandering is de laatste tijd letterlijk een hot item. De voorbije maanden april en mei waren warm en de droogste sinds 1833. Er viel nauwelijks een druppel regen en hier en daar liepen de gewassen op het veld schade op. Ook jonge bossen en aanplanten hadden onder de aanhoudende droogte te lijden. Zijn onze inheemse en streekeigen soorten nog wel geschikt? Of planten we ineens beter palmbomen?
Lees meerNatuurpunt en Partners Meetjesland lanceert een fotowedstrijd rond monumentale bomen in het Meetjesland. Het idee ontstond naar aanleiding van de zoektocht naar monumentale bomen voor de reizende fototentoonstelling ‘Diepgeworteld Meetjeslands erfgoed’. Tijdens het fotograferen van monumentale bomen viel het Natuurpunt op dat relatief weinig Meetjeslandse bomen de mogelijkheid hebben of krijgen om monumentaal te worden. Dit project was een van de laureaten van Landschapswedstrijd 2019.
Lees meerOnze mooie kreken hebben een hoge ecologische, landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde. Regionaal Landschap Meetjesland is samen met twintig betrokken partners (gaande van polders over verenigingen tot privé-eigenaars) overtuigd van de typische waarde van de natuur en het landschap van het Meetjeslands krekengebied.
Lees meerHeb jij ook al iemand, gewapend met een tablet en een rolmeter, naar de bomen in jouw straat zien staren? Dat zijn wij die aan een bomenplan werken!
Lees meerNatuurpunt De Ratel was met het project "Oude grazers voor nieuwe natuur" een van de laureaten van onze Landschapswedstrijd 2019. Ze kregen van ons 2000 euro om het beheer van de Schipdonksplas door schapen en geiten te laten uitvoeren. Dit geld is ondertussen goed besteed.
Lees meerBioloog Dirk Draulans had het in "De Afspraak" op Canvas over de dreigende waterschaarste na alweer een droge periode. Hij acht het niet onmogelijk dat er deze zomer tijdelijk geen water uit de kraan komt. Tegelijkertijd geeft hij enkele tips en wijst hij op het belang van ons landschap. "We moeten van ons landschap weer een spons maken!"
Lees meerElk jaar zetten vele wandelaars, fietsers en ruiters in ons land trage wegen in de kijker tijdens het actieweekend Dag van de Trage Weg. Het is een toonmoment voor favoriete wegjes, gewaardeerde paden en populaire trajecten. Tegelijk benadrukken organisatoren en deelnemers het belang van veilige en aangename trage wegen voor iedereen. Dit jaar vindt Dag van de Trage Weg plaats op 17-18 oktober.
Lees meerDrie Meetjeslandse paardenhouders plantten deze winter samen 650 meter houtkant, 105 meter haag, 7 knot- en 19 hoogstambomen aan. Ze lieten ook een bodemanalyse uitvoeren om na te gaan hoe ze hun grasland kunnen verbeteren. Waarom is dit nu zo bijzonder?
Lees meerVleermuizen komen de laatste tijd vaker in de media in verband met hun rol in de COVID-19-pandemie. De boodschappen die verschijnen zijn niet altijd positief. Het Regionaal Landschap Meetjesland zet zich in voor de bescherming van vleermuizen. We willen dan ook graag even wat duidelijkheid scheppen over deze miskende maar vooral nuttige insecteneters!
Lees meerOoit de eerste tonen van de 5de symfonie van Beethoven gehoord midden in de velden? Dan was het een geelgors! Vroeger heel algemeen bij ons, nu is de kans dat je hem hoort of ziet heel klein. Tenzij in Oosteeklo, Assenede.
Lees meerHeb je een idee voor een kleinschalig project in het Meetjesland dat je op korte termijn kan uitvoeren? Wil je jouw leefomgeving versterken op vlak van natuur en landschap? Wil je dat de mensen in je buurt ook kunnen mee genieten? Bezorg ons jouw projectideeën!
Lees meerWegens de maatregelen van de overheid tegen het Coronavirus zijn alle activiteiten tot en met 8 juni afgelast. Over de activiteiten die gepland staan na 8 juni is er nog geen duidelijkheid.
Lees meerIn de week van 6 april werden enkele poelen in het Drongengoed onderzocht. Het doel was om de aanwezigheid van kamsalamanders te onderzoeken.
Lees meerOnze kinderen hebben lang uitgekken naar de komst van de paashaas en de paasklokken. Die komt natuurlijk langs bij papa en mama maar een bezoekje aan oma en opa, familie en vrienden zit er nog altijd niet in. Onze gezondheid gaat voor en daarom blijven we ‘in ons kot’.
Lees meerDeze bijzondere tijd is voor veel mensen het ideale moment om aan de slag te gaan in de tuin. Voor heel wat beheer is het ook het goede moment, maar voor andere zaken wacht je beter nog even. We zetten voor jou graag enkele tips op een rijtje.
Lees meerMaak iemand die je even niet kan zien blij met een natuurkaartje van #zorgpost! Zo breng je bij die persoon de natuur in huis en kan je hem of haar op een originele manier een persoonlijke boodschap sturen. Leuk toch?
Lees meerLees hier wat de gevolgen zijn van de overheidsmaatregelen voor onze organisatie.
Lees meerHet Meetjesland is dan wel uniek, maar zijn onze boerderijen dat ook? Wat typeert ze? Welke betekenis hebben ze vandaag? In 2020 zet IOED Meetjesland de hoeves in de kijker!
Lees meerForten, bunkers en ijskelders, hebben naast hun erfgoedwaarde ook een belangrijke functie als overwinteringsplaats voor vleermuizen. In het Meetjesland zijn er veel bunkers te vinden, denk maar aan deze van de Hollandstellung.
Lees meerSinds een 20-tal jaar spant vzw Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) zich in om het karakteristieke landschap met haar kleine landschapselementen (KLE’s) te behouden en te versterken via terreinrealisaties, advies en educatie. Maar planten en aanleg alleen, volstaan niet.
Lees meerPlogging Lievegem is een groep van 12 jonge vrienden die voorlopig nog niet als groep naar buiten komt maar wel al een tijdje aan het broeden is op het idee om via sportieve inspanningen de buurt netter te krijgen en de buurt en passanten te sensibiliseren om mee te helpen de buurt schoon te houden.
Lees meerWie af en toe de Moerkes bezoekt, zal gemerkt hebben dat de poel aan de ingang en de verderop gelegen grachten gevoelig zijn voor verlanding. De grachten zijn al eens geschoond en zaterdag 18 januari kreeg de eerste poel een fikse ruimbeurt. We werken hiervoor samen met Natuurpunt Waarschoot.
Lees meerMet dit project willen we de natuur dichter bij ouderen brengen en ouderen dichter bij de natuur. ECD Paradox is partner in dit project.
Lees meerIn het voorjaar worden de huismussen weer geteld (www.mussenwerkgroep.be, Vogelbescherming Vlaanderen). Huismussen waren nog nooit zo schaars als vandaag. Hun aantal is de laatste decennia vrijwel gehalveerd.
Lees meerDe Landschapswedstrijd heeft als doel kleinschalige projecten die het Meetjesland versterken op vlak van natuur en landschap te ondersteunen. Laureaten krijgen maximum 2000 euro om hun project uit te werken.
Lees meerDe Landschapswedstrijd heeft als doel kleinschalige projecten die het Meetjesland versterken op vlak van natuur en landschap te ondersteunen. Laureaten krijgen maximum 2000 euro om hun project uit te werken. Particulieren en verenigingen uit Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Kaprijke, Lievegem, Maldegem en Sint-Laureins konden hun ideeën indienen van 25 april tot 15 oktober 2019. In totaal werden er 22 projectvoorstellen ingediend waaruit de jury eind november 10 laureaten koos die met hun toegekende budget aan de slag mogen.
Lees meerMen vindt vlot de weg naar www.goedgeknot.be en meer en meer mensen laten hun houtkanten en knotbomen beheren via knotters die ze via dit platform vinden. Om aan de vraag te blijven voldoen is Regionaal Landschap Meetjesland dringend op zoek naar extra knotters.
Lees meerRegionaal Landschap Meetjesland vzw en Agrobeheercentrum Eco² vzw sloegen 2 jaar de handen in elkaar voor het LEADER-project HOUT=GOUD. Nu het project ten einde is, is het tijd voor een terugblik.
Lees meerHet strategisch project landschapspark Drongengoed is een samenwerking tussen de gemeenten Aalter, Beernem, Eeklo, Lievegem en Maldegem en krijgt steun van heel wat partners. Het landschapspark kent een veelzijdig landschap. Naast het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, met de Drongengoedhoeve, heeft het landschapspark nog veel meer te bieden. Het is een gevarieerd landbouw- en natuurlandschap dat zich uitstrekt tussen Beernem en Lievegem, tussen Maldegem en Aalter.
Lees meerVanaf volgend voorjaar zullen de leerlingen van basisschool De Ark in Strobrugge (Maldegem) zich tijdens de pauze kunnen uitleven op een groene speel- en leerplaats.
Lees meerOp 20 juni wandelde een klas van GBS De Duizendpoot uit Bassevelde de LIFE ANIMATED-wandeling in het Drongengoedgebied al in. Op woensdag 23 oktober was het de beurt aan deze in het Meetjeslandse Krekengebied met een inloopwandeling met de tweede graad van VBS De Springplank uit Sint-Laureins.
Lees meerNestbescherming van de bruine kiekendief beloont de vrijwilligers, de waarnemers, de projectopvolgers en niet in het minst de landbouwer die zijn toestemming gaf om het nest te beschermen! Enkele jongen, die ook een kleurmerk kregen, werden opnieuw gespot in het Krekengebied. Het doen en laten van onze ‘keizer van de kreken’ wordt zo telkens beter opgevolgd.
Lees meerBij Regionaal Landschap Meetjesland bieden wij regelmatig stageplaatsen aan. Recent was Vincent bij ons aan de slag. Zijn stageverslag is absoluut het lezen waard, zeker voor wie interesse heeft in een stageplaats bij ons.
Lees meerMidden september startten de eerste werken aan de vleermuisverblijven in Provinciaal recreatiedomein Het Leen in Eeklo
Lees meerOp zondag 1 september vierden we onze twintigste verjaardag met een groot feest in het Sint-Annapark en openden we onze tentoonstelling ’20 jaar Regionaal Landschap Meetjesland’.
Lees meerOp 20 juni kwam Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot uit Bassevelde onze eerste LIFE ANIMATED-wandeling uittesten!
Lees meer2019 is voor de kerkuil op het gebied van broedgevallen het beste jaar ooit, zo bewijzen de cijfers van de Kerkuilenwerkgroep. We geven je graag een overzicht.
Lees meerDe zwaluwtil die in Balgerhoeke (Eeklo) werd geplaatst, is voor het eerst bewoond!
Lees meerNatuur en Bos en het Regionaal Landschap Meetjesland slaan de handen in elkaar om in de regio Drongengoed het poelennetwerk te inventariseren op salamanders. Meer in het bijzonder gaan ze op zoek naar de kamsalamander, een bijzondere soort die in deze omgeving nog in kleine aantallen voorkomt.
Lees meerElk jaar komen vele steenuilen, vooral jonge vogels, vroegtijdig aan hun einde door verdrinking in watertonnen en drinkbakken voor paarden en vee. Deze uilenvriendelijke drinkbak bevat een geperforeerde losse binnenbak, waar de uil direct uit kan klimmen als hij in het water is gevallen.
Lees meerSchattig berichtje! Aangezien steenuilen niet op sociale media zitten, vertederen we jullie op onze site.
Lees meerMet het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn de veldwegen op het platteland en de bospaadjes in het groen de plekken bij uitstek om van natuur en landschap te genieten en mooie plekjes te ontdekken.
Lees meerProvincie Oost-Vlaanderen subsidieert groenaanplantingen langs Trage Wegen.
Lees meerLandbouw en klimaat. Er is ondertussen al veel gezegd en geschreven over dit gevoelige thema. Dit artikel van Joost-Pim Balis is echter ook het lezen waard.
Lees meerEcht gebeurd! Een kleuterjuf op wandel met haar klasje, vertelt iets over de egel. Een van de kleutertjes vindt bolsters van de tamme kastanje: “kijk juf, eitjes van de egel!”
Je ziet ze soms: kleine stekelbolletjes die moederegel achterna drentelen.
Wist je dat je het geoportaal ook kan gebruiken in je eigen GIS-omgeving? Dat kan makkelijk via een gebruiksvriendelijke QGIS-plugin.
Lees meerGa aan de slag met deze checklist van Herita en pluis uit hoe je je onroerend erfgoed project via verschillende kanalen kan financieren.
Lees meerVanaf 1 oktober werd een nieuwe versie van de Code van Goede Praktijk voor Archeologie en Metaaldetectie van kracht.
Lees meerDe telling nam 2 jaar in beslag, maar het was het wachten waard. Assenede weet nu dat het 3.526 straat- en laanbomen heeft.
Lees meerVeel volk op de inspiratiedag rond groene speelruimten in Gentbrugge!
Lees meerGO! Tuinbouwschool Melle en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) slaan de handen in elkaar om bos aan te planten in het koppelingsgebied Rieme-Zuid. Rieme ligt op dit moment dan wel niet in ons werkingsgebied, dit is wel het delen waard.
Lees meerOp 12 januari vond onze jaarlijkse knotcursus plaats, ditmaal gegeven door het PCLT.
Lees meerDeze maand mag IOED Meetjesland een eerste kaarsje uitblazen!
Lees meerIn heel Europa gaan de bijen achteruit, onder meer door moderne landbouwmethoden en minder geschikte habitats. Daar is men zich gelukkig al langer van bewust. Meestal worden bloemenstroken aangeplant aan de rand van landbouwgrond. Nochtans zijn het vooral meer bomen die de bijen kunnen redden.
Lees meerOp donderdag 23 en zaterdag 25 november plantte Natuur en Partners Meetjesland (NPM) in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen en Regionaal Landschap Meetjesland 2300 boompjes en struiken of ruim 1,6 ha nieuw bos in het Maldegemveld in het landschapspark Drongengoed.
Lees meerHet Meetjesland telt met het Meetjeslandse Krekengebied en Zandig Vlaanderen-Oost twee prachtige natuurgebieden die door Europa erkend zijn als Natura 2000-gebied. Vaak zijn deze gebieden echter erg weinig gekend door de lokale bevolking. Regionaal Landschap Meetjesland wil met het project LIFE ANIMATED –vooral jonge- mensen laten kennismaken met de typische natuur en diersoorten in deze gebieden via een kort animatiefilmpje.
Lees meerIn mei 2018 werd het project Wegspotters opgestart waarbij 15 vrijwilligers zich kandidaat hebben gesteld om wegspotter te worden van enkele trage wegen. Als wegspotter engageren deze vrijwilligers zich om meermaals per jaar de toegankelijkheid na te gaan van de trage wegen in Nevele.
Lees meerDe populatie bruine kiekendieven in België herstelt zich langzamerhand dankzij het Bruine Kiekendiefproject van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Ook hier in het Meetjesland gaat het dankzij samenwerking met lokale landbouwers en vrijwilligers opnieuw beter met deze prachtige roofvogel. Maar alle hulp is nog steeds welkom!
Lees meerWist je dat het Meetjesland enkele prachtige gebieden telt die erkend zijn door Europa als Natura 2000-gebieden? Waarschijnlijk niet, daarom wil Regionaal Landschap Meetjesland met het project LIFE ANIMATED jullie laten kennismaken met de typische natuur en diersoorten in deze gebieden via een kort animatiefilmpje. Dit fimpje is nu af! Later willen we jullie deze gebieden ook echt laten verkennen via digitale spelletjestochten en begeleide natuurwandelingen.
Lees meerHet weekend van 20 en 21 oktober 2018 stond in het teken van de Dag van de Trage weg. Tijdens deze twee mooie nazomerse dagen was het ideaal om op pad te gaan langs deze wegen.
Lees meerMeer dan 110 bedrijven, organisaties en (lokale) besturen engageren zich om de komende drie jaar de biodiversiteit op hun terreinen te verhogen. Ongeveer 1.250 hectare aan bedrijventerreinen wordt tegen september 2021 met permanente of tijdelijke natuur ingericht. Het departement Omgeving, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor namen het initiatief voor deze Green Deal.
Lees meerBloembollen zijn de eerste die onze tuinen kleur geven in het voorjaar, maar je plant ze al tussen oktober en half december. Bloembollen zijn verrassend als kleuraccent in een grasveld. Onder bomen kan ook: die vroege bloeiers komen immers open voordat de bomen hun bladeren krijgen en geraken zo aan voldoende licht.
Lees meerWist je dat één ton droge houtsnippers op de huidige markt gemiddeld tot 85 euro opbrengt? Houtsnippers worden namelijk meer en meer gebruikt als alternatieve duurzame energiebron. Een Meetjeslandse houtkant (elzensingel) is om de 5 tot 7 jaar oogstbaar en brengt gemiddeld 100 - 130kg (natgewicht) houtsnippers per meter op (bron: DIPLA).
Lees meerHet klinkt misschien vreemd, maar soms is dat echt wel nodig, zoals bij de educatieve poel in Appensvoorde, Lovendegem.
Lees meerOp zoek naar een extra troef voor je wandeling of les? Bij de milieudienst Maldegem en de uitleendienst van Lovendegem kan je kosteloos educatief materiaal lenen.
Lees meerOp 10, 11 en 12 augustus ging men met de vrijwilligers Zoogdierenwerkgroep van het Meetjesland op ontdekkingstocht in de Vinderhoutse bossen om te onderzoeken welke zoogdieren er allemaal leven. Deze bossen werden onlangs aangekocht door Natuurpunt.
Lees meerTer ondersteuning van de gemeente Nevele bij het onderhoud van de Oude Kale zijn afgelopen winter 55 Wilgen geknot en 12 Elzen afgezet, in samenwerking met de Technische Dienst van Nevele.
Lees meerOp de Krekenhappening op 1 mei werd het publiek warm gemaakt voor de Meetjeslandse Kreken als waardevol Natura 2000-gebied. Ook de bruine kiekendief en de zeggenkorfslak, twee soorten die er leven en die aan bod komen in het Life Animated-project, werden voorgesteld!
Lees meerDe gemeente Nevele schakelt wegspotters in om de toestand van de trage wegen in de gaten te houden. Op het startmoment op maandag 7 mei boden zich al 15 kandidaten aan.
Lees meerJe hebt er misschien al iets over gehoord? Vanaf 25 mei 2018 treedt er een nieuwe Europese privacywetgeving in werking. Die zal strengere regels opleggen rond het beheer en de beveiliging van je persoonlijke gegevens.
Lees meerBekijk hier het filmpje van het jaar 2017 van Regionaal Landschap Meetjesland!
Lees meerRegionaal Landschap Meetjesland diende bij LIFE BNIP (Belgian Nature Integrated Project) een aanvraag in voor het pilootproject LIFE ANIMATED.
Lees meer
De speelplaats van de Regenboogschool kreeg een heel wat natuurlijker uitzicht door de aanplant van groen en de aanleg van natuurlijke speelelementen! Het is niet alleen leuk voor de kinderen, het oogt ook allemaal mooier.
Lees meerWij zijn op zoek naar een nieuwe medewerker Beheer en Landschap! Solliciteren kan tot 30 april 2018.
Lees meerZondag 25 februari organiseerde Regionaal Landschap Meetjesland de jaarlijkse demonstratie 'snoeien van (hoogstam)boomgaarden'. Er namen zo'n 25 mensen deel aan de demonstratie, die dit jaar in de boomgaard aan de Drongengoedhoeve plaatsvond.
Lees meerWe werken in Waarschoot mee aan het project 'Wijk op Maat'. Er worden in de buurt van de Akkerstraat, Lindenstraat en Lagebilk drie groene speelzones heraangelegd en er komen nieuwe speeltoestellen.
Lees meerHout als duurzame energiebron staat vandaag onder vuur. Wij willen daar toch enkele kanttekeningen bij maken.
Lees meerIn het project Gestroomlijnd Landschap wordt in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen werk gemaakt van de versterking van natuurverbindingen, een betere waterhuishouding en de herwaardering van waterlopen in het landschap.
Lees meerIn de Eeklose basisschool De Wegel wordt samen met Regionaal Landschap Meetjesland, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Eeklo en ontwerpbureau ‘Fris in het Landschap’ de verharde speelplaats in verschillende fases omgetoverd tot een kindgerichte en natuurlijke speel- en leerplaats.
Lees meerInwoners van de gemeenten die samenwerken met het Regionaal Landschap Meetjesland kunnen ons voortaan via een digitaal meldpunt laten weten als ze een zwaluwnest hebben gespot.
Lees meerOp zaterdag 27 januari kwamen een tiental geïnteresseerden bij elkaar in Middelburg voor de demonstratie knotten. Professioneel boomverzorger P. Delbeke deelde er zijn kennis over het onderhoud en gebruik van de kettingzaag, handzaag, klimtouwen, beveiliging en andere materialen die gebruikt worden bij het beheer van bomen. Daarbovenop wist hij de toeschouwers ook te interesseren met enkele leuke tips en tricks.
Lees meerOp 25 januari verzamelden we in Maldegem waar landbouwer C. Verstrynghe zijn houtkanten ter beschikking stelde voor een demonstratie in het kader van het Hout=Goudproject.
Lees meerIn de top 3 van de jaarlijkse verkiezing van de 'Vogel van het jaar' van de Vogelbescherming Vlaanderen zien we uitsluitend streekeigen vogelsoorten, met als winnaar de merel. Op de tweede en derde plek vinden we respectievelijk de huiszwaluw en de kievit terug. Donker randje aan deze verkiezing is dat de vooruitzichten voor deze top 3 momenteel niet zo rooskleurig zijn.
Lees meerIn 2017 werd Veneco, in samenwerking met Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) en Regionaal Landschap Meetjesland, erkend als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland of kortweg IOED Meetjesland.
Lees meerVleermuizen zoeken in de zomer plaatsen om hun jongen groot te brengen. Uit onderzoek blijkt dat kerkzolders hiervoor erg in trek zijn. Maar welke soorten vleermuizen vinden we vooral terug op de Meetjeslandse kerkzolders?
Lees meerNa drie jaar werken aan de nieuwe 380kV-verbinding tussen Zeebrugge en Zomergem huldigde Elia op 21 november het Stevin-project officieel in.
Lees meerHet Regionaal Landschap Meetjesland was een van de genomineerden voor 'de Gouden Ressort' van Logo Gezond Plus.
Lees meerOver het ganse Meetjesland werden deze zomer DNA stalen verzameld van vleermuizen.
Lees meerOp 17 oktober organiseerde RLM een demomoment over de nieuwe knotmodule: www.goedgeknot.be
Lees meerElke straat een naam, met deze slogan zijn vrijwilligers in Nevele op zoek gegaan naar oude (nieuwe) namen voor de trage wegen in Nevele.
Lees meerOp 9 maart werden er ondanks de modder en regenbuien een boomgaard, een haag en een klein bosje aangeplant op de Groene Warande in Sint-Laureins.
Lees meerDeze prachtige zwammen aan de voet van een beuk lijken een onschuldig kransje te vormen, maar...
Lees meerOp donderdag 31 augustus werd in Boekhoute het Europese project ‘PARTRIDGE’ officieel voorgesteld aan de lokale landbouwers, jagers, beleidsambtenaren, natuurverenigingen.
Lees meerHet boek toont in woord en beeld de actuele rijkdom en pracht van onze groene longen. Schitterende foto’s en vlot geschreven teksten laten je kennis maken met plant en dier maar nodigen vooral ook alle lezers uit om van die mooie bossen te komen genieten.
Lees meerMensen die dichtbij kolonies huis- of boerenzwaluwen wonen, kunnen kunstnestjes kopen tegen een zeer voordelige prijs.
Lees meerHet Loket Onderhoud Buitengebied-project (LOB) loopt nu een kleine 2 jaar. We werken samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Agrobeheercentrum Eco². Met dit project willen we de gemeenten helpen om het buitengebied te onderhouden, door inventarisatie, planning van het beheer en advies beter op elkaar af te stemmen.
Lees meerOp 9 juni zakten ongeveer 160 medewerkers van Regionale Landschappen uit gans Vlaanderen af naar het Meetjesland. De oren werden gespitst toen de laatste spreker van de voormiddag, Bart Backaert, aantrad. Met een boeiend betoog over bomen als erfgoed in het landschap inspireerde hij de medewerkers. Vooral het laatste beeld dat hij presenteerde, maakte indruk. Tekst en uitleg door Bart Backaert, vind je hieronder.
Lees meerOp 9 juni zakten ongeveer 160 medewerkers van Regionale Landschappen uit gans Vlaanderen af naar het Meetjesland.
Lees meerRecent werden tien intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten of kortweg IOED’s erkend.
Lees meerOp 20 maart 2017 bekrachtigden de provincies hun nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). In naam van ANB was minister Joke Schauvliege aanwezig om samen met de gedeputeerden van de provincies de overeenkomst officieel van start te laten gaan. Voor de komende drie jaar zullen de provincies samen met de Regionale Landschappen en Bosgroepen zich inzetten voor meer natuur, meer bos en betere soortbescherming.
Lees meer