Hoe kan je als gemeente het vereiste natuur- en landschapsbeheer efficiënter plannen, uitvoeren en opvolgen? Daarvoor riepen we het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) in leven. Dit is is een platform of samenwerkingsverband dat gemeente- en stadsbesturen ondersteunt bij het regulier landschapsonderhoud van bomenrijen en dreven, hagen, hoogstamboomgaarden, houtkanten, knotbomen of poelen.
Een bomenplan, zoals Assenede er een heeft, is een voorbeeld van een toepassing van het LOB. Elke boom op het grondgebied van de gemeente krijgt ook een eigen paspoort. Daarop staan alle nuttige gegevens zoals type boom, leeftijd en de laatste snoeibeurt. Assenede wou zo'n plan opmaken om het aantal bomen te inventariseren, maar ook om raad te kunnen geven wanneer bomen mogen gesnoeid of gekapt worden.
Wens je meer info? Neem een kijkje op onze LOB-pagina of contacteer onze LOB-medewerker, Viola.
Heel wat vroegere buurtwegen zoals jaagpaden, kerkwegels, holle wegen, bospaden of veldwegen zijn in het verleden reeds verdwenen of dreigen in de toekomst verloren te gaan. Om dit tegen te gaan werken we samen met de gemeente.
Hoe gaan we te werk?
Wens je meer info? Bezoek dan onze trage wegenpagina of contacteer onze medewerker voor trage wegen, Viola.
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland geeft advies rond drie thema's: bouwkundig erfgoed, archeologie en landschappelijk erfgoed.
Waarvoor je allemaal bij de IOED en bij ons terecht kunt, lees je op de Erfgoedpagina. Je kan ook contact met ons opnemen via info@RLM.be
Ook in onze streek komen soorten planten en dieren voor die enkel overleven binnen een bepaald biotoop, dat bestaat uit (semi-)natuurlijke elementen (rietkragen, knotbomen, hoogstamboomgaarden, solitaire bomen, houtkanten, bomenrijen, poelen, ruigten, weilanden...) maar vaak ook uit bouwkundige elementen (schuur, kerktoren, ijskelders…). Heel wat gemeenten beseffen dit maar al te goed en besluiten hier hun steentje aan bij te dragen. Maar wat kan je doen als gemeente en hoe ga je best te werk?
Hier vind je een overzicht van heel wat concrete acties. Wie met vragen zit kan ook onze medewerker natuur, Hélène, contacteren.
We zorgen samen met de provincie Oost-Vlaanderen (20 stappenplan) en de provinciale MOS-werking voor de begeleiding van scholen, gemeenten, kindercrèches en (jeugd)verenigingen die hun speelplaats willen omtoveren in een kindgericht speel- en leerparadijs.
Op zoek naar meer info? Bekijk dan even onze pagina over natuurlijke speel- en leerruimtes of neem contact op met onze medewerker educatie, Elien.
Op vraag van de gemeente kunnen we in samenwerking met die gemeente een buurtplan opmaken om een buurt of wijk op te waarderen. We werken daarbij aan een visie rond sociale en ruimtelijke doelstellingen met realistische en haalbare ideeën op korte termijn en ambities op lange termijn. Participatie en inspraak van buurtbewoners van alle leeftijden staan voor de opmaak van het buurtplan centraal.
Momenteel werken we samen met de gemeente Lievegem voor een Wijk op Maat in Waarschoot.
Wens je meer info? Bekijk dan onze projectpagina of contacteer Viola.
Wij gaan op zoek naar de verborgen groene parels in onze partnergemeenten en tonen aan de deelnemers dat je het soms helemaal niet ver hoeft te zoeken om een wandeling in de natuur te kunnen maken. Onze Natuur in je Buurt-wandelingen tonen dat je eigen gemeente soms (nog) mooier is dan je denkt! De begeleidende gidsen vertellen je bovendien bijzonderheden over de streek.
Wil je meer info over Natuur in je Buurt? Bezoek dan onze Natuur in je Buurt-pagina of neem contact op met onze medewerker educatie, Elien.
We werken momenteel aan een project om de natuur dichter bij ouderen te brengen, en ouderen dichter bij de natuur. We zoeken naar mobiliteitsoplossingen, werken aangepaste wandelingen uit en werken aan natuurbeleving door onder meer fysieke vergroening binnen en buiten.
Lees er meer over op onze projectpagina van Zilvergroen, of neem contact op met medewerker beheer en landschap, Elien.
We informeren de inwoners van onze partnergemeentes met onder meer onze Landschapskrant, nieuwsbrieven en tal van infobrochures die we ook via de gemeentelijke communicatiediensten verspreiden.
We delen ook regelmatig realisaties die we samen met gemeenten hebben verricht via onze Facebookpagina.
Heb je een vraag over een publicatie? Neem dan een kijkje op onze pagina met publicaties of neem contact op met onze medewerker communicatie, Frederik.