Bruine kiekendief, akkervogels, amfibieën, vleermuizen… we zetten er ons al jaren voor in. Maar wat voor het ‘dier met de pet’ in je onmiddellijke omgeving? Daarvoor hebben we een hele rits nestkasten in voorraad. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderdak bieden aan de steenuil, de niet-meer-zo-gewone-huismus of aan de vlinders en bijen in je tuin. We kunnen dus samen aan de slag, en niet vervan je bed, maar heel dichtbij!
Bekijk hieronder ons aanbod!
Dit soortbeschermingsproject werd mogelijk gemaakt door ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen.
Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken, ze zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door het plaatsen van een vleermuizenkast kan je deze nachtdieren helpen.
Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken, ze zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door het plaatsen van een vleermuizenkast kan je deze nachtdieren helpen.
Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken, ze zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door het plaatsen van een vleermuizenkast kan je deze nachtdieren helpen.
In het buitengebied zijn steeds minder knotwilgen en oude fruitbomen te vinden, dé nestplaatsen voor steenuilen. Het gevolg is dat de populatie steenuilen daalt. Door het plaatsen van deze nestkast draag je een steentje bij aan het op peil houden van het aantal steenuilen.
10 euro voor gevelmodel. In het buitengebied zijn steeds minder knotwilgen en oude fruitbomen te vinden, dé nestplaatsen voor steenuilen. Het gevolg is dat de populatie steenuilen daalt. Door het plaatsen van deze nestkast draag je een steentje bij aan het op peil houden van het aantal steenuilen.
De kast het liefst ophangen binnen in schuur, stal, zolder (in ieder geval binnen). De nestkast kan met opening naar de binnenruimte maar kan ook met de opening tegen het gat in de gevel waar de uil naar binnen kan. Als de kast in een ruimte hangt moet er natuurlijk altijd een mogelijkheid zijn dat de uil naar binnen kan.
Boeren- of huiszwaluwen hebben voor de bouw van hun nest modder nodig en die is in het broedseizoen niet steeds voorhanden of van slechte kwaliteit waardoor de nesten afbrokkelen of naar beneden vallen. Kunstnesten kunnen hier een oplossing bieden.
Nestkasten zijn ideale beschermingsmiddelen voor gierzwaluwen. Zij kunnen daar worden gehangen waar nestgelegenheden zijn verdwenen of gewoon om nestplekken te creëren.
Nestkasten zijn ideale beschermingsmiddelen voor gierzwaluwen. Zij kunnen daar worden gehangen waar nestgelegenheden zijn verdwenen of gewoon om nestplekken te creëren.
Plaats de nestkast bij voorkeur direct onder een brug of stuw. Verder is het mogelijk om de nestkasten aan een schuur of steiger te hangen dicht bij het water. De nestkast is ook geschikt als kast voor de witte kwikstaart, zwarte en gekraagde roodstaart, roodborst en grauwe vliegenvanger.
Mussen zijn op zoek naar veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Je kan hen een handje helpen door een mussenkast op te hangen.
Wil je graag de egel in je tuin een dak boven het hoofd bieden? Regionaal Landschap Meetjesland heeft een bouwpakket voor je klaar. Je kan dit huisje onder je composthoop stoppen, of onder een takkenhoop!
Heb je een omheining en kan je deze niet verwijderen, dan kan je er toch nog voor zorgen dat egels gemakkelijker in en uit je tuin kunnen lopen en vermijd je dat ze een weg moeten oversteken. Voorzie daarvoor een egelpoortje, dit kan je eenvoudig doen door op niveau van de grond een gat van 15x15 cm in of onder de afsluiting te maken. Dit egelpoortje zorgt ervoor dat het er nog mooi uitziet ook!
LET OP: Enkel voor eigenaars van hoogstamboomgaarden, door ons aangeplant en/of beheerd, of oude boomgaarden om natuurlijke rupsenverdelgertjes (mezen) een broedstekje te geven.
Samen knutselen is leerzaam en stimuleert de creativiteit. Met het bouwpakket voor mezen leren kinderen bovendien meer over de natuur. Alle onderdelen zijn op maat gemaakt en de spijkerplaatsen zijn al voorgeboord. Een speciale werkruimte is niet nodig, alleen een hamertje en een kruiskopschroevendraaier. Met de gemakkelijk te begrijpen handleiding hebben kinderen de nestkast zo in elkaar gezet. Versier het nestkastje eventueel met verf, stickers of stiften. Geef het een beschut plaatsje in de tuin en zie hoe de vogels deze nestkast graag als onderkomen in gebruik nemen.
Gemaakt van het duurzame houtbeton (Woodstone). Het materiaal is duurzaam, heeft het een isolerende en ademende werking, wat het klimaat bevordert in de nestkast. Hierdoor zijn er meerdere legsels in één seizoen haalbaar. De invliegopening van 32 mm is vooral geschikt voor koolmezen. Het model is zo ontwikkeld dat de vogels goed beschermd worden tegen roofdieren. Voor het ophangen worden aluminium nagels aangeraden. (10 jaar garantie)
Interesse in een of meerdere nestkasten? Hier kan je bestellen. Hou er rekening mee dat je je bestelling bij ons in Eeklo dient te komen afhalen (Oostveldstraat 91, Eeklo).
Heb je een vraag? Contacteer ons!
Het belangrijkste voor vogels in je tuin is veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Een goed gekozen nestkast wordt de vaste stek voor koolmees of huismus. Al volstaat een nestkast alleen niet om een vogelgezin gelukkig te maken.
Hou de aanvliegroute naar de kast vrij. Liefst geen takken of bladeren net voor de vliegopening. Halfopen kasten plaats je best wel in begroeiing.
Onderhoud nestkast
Je kan de nestkastjes het hele jaar door laten hangen in je tuin. Sommige vogels brengen er graag de winter in door. Wil je nestkasten weghalen voor de winter, wacht dan tot in september, en hang ze terug vanaf begin februari. Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten.
Bied het nestkastje leeg aan, maar voorzie in je tuin nestmateriaal waarmee de vogels aan de slag kunnen om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met dood hout (takjes en twijgjes) en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro, veren … Experimenteer zeker met het aanbod. Het is leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.
Wanneer komen de eerste vogels in mijn nestkast?
Een nestkast laten hangen geeft de vogels de tijd om ze alvast te ontdekken buiten.het broedseizoen. Bovendien kunnen de koolmees, de pimpelmees en andere holenliefhebbers er in de koude winternachten in slapen.
Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.
Broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring, hang de nestkast daarom op een rustige plek. Laat moedervogel en de jongen met rust; kijk niet te vroeg en te vaak in het nestkastje. Ook katten zijn nieuwsgierig naar het vogelnest. Hou ze op een veilige afstand.
Nestkast kopen
Koop je een nestkast in de handel, zorg er dan voor dat de hoogte groot genoeg is voor een klassieke kast voor mezen of mussen (zeker een 16 tot 20-tal cm van invliegopening tot bodem). Dit geldt niet voor halfopen kasten maar die moet je op een beschut plekje hangen waar ekster en kat niet goed bij kunnen. Er zijn heel goedkope nestjes, maar ga best voor een duurzamer exemplaar, waar ook minder onderhoud aan is.
Meer info lees je op de website van Natuurpunt.
Het is niet altijd eenvoudig om te weten welke soort plantgoed je in jouw streek het best gebruikt voor je aanplant. Ons team staat je graag bij met advies! Omschrijf je vraag duidelijk en neem contact op met een van onze medewerkers.
Via onze plantwijzer kan je ook al heel wat informatie vinden.
Paardenhouders kunnen bij ons terecht voor advies rond de landschappelijke inkleding met streekeigen plantgoed van hun paardenweides. Dit komt niet alleen het landschap maar ook de paarden zelf ten goede.
Meer informatie vind je op de projectpagina van 'Paard in het Landschap'.
Knotbomen, hagen, poelen... heel graag! Maar hoe onderhoud, plan en betaal je dat allemaal als particulier? Bomen moeten gesnoeid, hagen geschoren, houtkanten afgezet, perceelsranden gemaaid, poelen geruimd en nestkasten gecontroleerd en gereinigd worden.
We helpen je daarbij binnenkort graag met gericht advies!
Heb je interesse in landschapsbeheer op maat? Laat dan hier even je gegevens achter!
Kan of wil je zelf niet instaan voor het beheer van je knotbomen? Neem dan zeker een kijkje op www.goedgeknot.be! Goed Geknot brengt eigenaars van kleine landschapselementen zoals knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in contact met de vrijwillige knotters van de Regionale Landschappen. Onze groep van geoefende knotters komt jouw knotwilgen en andere knotbomen gratis knotten in ruil voor het brandhout. Hier lees je meer info over Goed Geplukt.
Goed Geplukt brengt eigenaars van mensen met (een overschot aan) hoogstamfruit in contact met mensen die op zoek zijn naar fruit. Op de website www.Goedgeplukt.be kan je je aanmelden en laten weten welk fruit je in de aanbieding hebt, anderzijds kan je er ook een zoekertje plaatsen om te laten weten dat je op zoek bent. Hier lees je meer info over Goed Geplukt.
Doe mee aan het grootste tuinonderzoek van Vlaanderen!
✅ Registreer je op www.mijntuinlab.be
✅ Vul een korte vragenlijst in over je tuin
✅ Bekijk je tuinscore
✅ Ontvang tips over hoe je je tuin nog kan verbeteren!
Het gaat niet goed met bijen, de belangrijkste bestuivers van land- en tuinbouwgewassen. Gelukkig bestaan er veel manieren om honing- en wilde bijen te helpen, zoals groenbedekkers voor bijen, akkerranden inzaaien, het aanplanten van boomgaarden, hagen, houtkanten en andere kleine landschapselementen, bijenvriendelijke gewassen...
Uiteraard is het inzaaien van een bijvriendelijk zaadmengsel ook een grote steun voor deze nuttige diertjes.
Lees meer info op onze bijenpagina of neem contact op met een van onze medewerkers natuur!
Forten, bunkers en ijskelders, hebben naast hun erfgoedwaarde ook een belangrijke functie als overwinteringsplaats voor vleermuizen. In het Meetjesland zijn er veel bunkers te vinden!
Mensen kunnen deze nuttige insecteneters gemakkelijk helpen door ervoor te zorgen dat de overwinteringsplekken toegankelijk blijven voor vleermuizen. Soms kan het ook helpen om een object vleermuisvriendelijk in te richten. Een nestkast voor vleermuizen kan ook helpen, ons aanbod vind je hierboven.
Wil je vleermuizen een hart onder de riem steken, contacteer Sander, onze vleermuisspecialist!
Ook kleine monumenten als grenspalen, hekpijlers, kapelletjes, dorpspompen of bijzondere bomen behoren tot het landschappelijk erfgoed. Het zijn getuigen van de streekgeschiedenis en hebben, door hun soms specifieke regionale kenmerken, een hoge waarde. Naast inventarisatiewerk leveren we inspanningen om dit bijzondere erfgoed te behouden en waar mogelijk te herstellen.
Waar kunnen wij jou bij helpen?
Meer info? Contacteer Ralph, onze erfgoedspecialist.
Leren en beleven in het Meetjesland gaan hand in hand. We geven regelmatig vormingen om beter zorg te leren dragen voor onze mooie streek. We organiseren regelmatig (begeleide) wandelingen en andere evenementen om de beleving van de streek te verhogen.
Je kan op verkenning in een natuurgebied tijdens een digitale spelletjestocht met een tablet in de hand.
Houd onze agenda en Facebookpagina goed in de gaten!