Niet alleen tijdens crisisperiodes hebben we de natuur nodig. Studies tonen aan dat toenemende verstedelijking en vervreemding van de natuur zorgen voor een toename van psychische en lichamelijke kwalen. In het groen vertoeven vermindert echter ziekteklachten en zorgt ervoor dat we minder geestelijk vermoeid raken. Natuur zorgt voor meer positiviteit en verhoogt ons welzijnsgevoel. We bewegen meer in een groene omgeving en dat komt onze algemene gezondheid ten goede.
Steeds meer overheden en lokale besturen besteden aandacht aan de klimaatdoelstellingen. Alternatieve energiebronnen en energiezuinige technieken, lokale en kortere productieketens, lagere uitstoot van fijn stof… Ook een groene omgeving kan helpen bij het bereiken van deze doelstellingen: boomrijke straten, groene pleintjes, kleine buurtparkjes en speelplekken zijn kleine oppervlakken die wel degelijk een verschil maken. Het is daarom erg belangrijk dat lokale besturen en eigenaars al van in de planningsfase rekening houden met meer, bereikbaar én toegankelijk groen. Bij renovatieprojecten of het ontwerpen van nieuwe verkavelingen mag groen niet langer ontbreken.
Lokale besturen, maar ook scholen en organisaties, kunnen vaak rekenen op initiatieven vanuit de overheid die hen met advies en financiële middelen kunnen ondersteunen. Ook wij zorgen met heel wat projecten voor meer groen en natuur in de buurt.
De combinatie van droogte en zandige grond in heel wat Meetjeslandse gemeenten maakte grote delen van onze streek erg gevoelig voor winderosie. Dit is het verschijnsel waarbij wind bodemdeeltjes meeneemt en er indirect voor zorgt dat de grond uiteindelijk minder vruchtbaar wordt. Klimaatopwarming en droogte kunnen op korte termijn een probleem vormen. Er zullen ook landschappelijke aanpassingen nodig zijn om de aarde meer kans te geven om water op te nemen, zoals het vergroten van overstromingsgebieden.
Fietsen en wandelen in eigen streek is immens populair. Het is een aangename en laagdrempelige manier om fysiek en mentaal in goede conditie te blijven. Heel wat onverharde pareltjes in het landschap worden (her)ontdekt. We merken aan de vele vragen en opmerkingen dat mensen meer op zoek gingen naar mogelijkheden om in hun buurt te wandelen of fietsen.
Natuur biedt gezondheidsbevorderende factoren zowel op fysiek als mentaal vlak.
Wetenschappers zeggen al jaren dat kinderen opnieuw meer moeten bewegen en in contact komen met natuur. Experts breken een lans voor meer groen en meer plaats voor creatief en sociaal spel. Want dat is goed voor kinderen, zowel voor hun motorische, mentale als sociale ontwikkeling. Regionaal Landschap Meetjesland zorgt samen met de provincie Oost-Vlaanderen (20 stappenplan) en de provinciale MOS-werking al enkele jaren voor de begeleiding van scholen, gemeenten, kindercrèches en (jeugd)verenigingen die hun speelplaats willen omtoveren in een kindgericht speel- en leerparadijs.
Natuur levert ons heel wat diensten waar we niet altijd bij stilstaan.